Artsen dachten dat er twee hoofdtypen chronische gewrichtspijn zijn. Eén type, reactieve of reumatoïde artritis genoemd, heeft een immuun- of infectieuze reactie die de gewrichten beschadigt. Een ander type, osteoartritis of degeneratieve artritis genaamd, heeft betrekking op de slijtage van kraakbeen, het witte kraakbeen dat botten bedekt die samenkomen om gewrichten te vormen.

Vaak, maar niet altijd, wordt artrose gekenmerkt door zwelling van de gewrichten bij de nagels, terwijl het immuuntype artritis wordt gekenmerkt door zwelling van de gewrichten in de vingers en middelvingers. Mensen met artrose hebben meestal een negatieve bloedtest voor artritis, die verhoogde immuniteit tegen infecties meet, terwijl mensen met reactieve of reumatoïde artritis vaak een licht positieve bloedtest hebben.

Talloze bacteriën en virussen kunnen artritis veroorzaken en antibiotica zijn vaak effectief bij het beheersen van symptomen. Retrovirussen zijn te vinden in het gewrichtsvocht van mensen met reumatoïde artritis. Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, gonorroe en Gardnerella veroorzaken artritis en er zijn geen tests soatest geslachtsziekte soatest voor praktiserende artsen om deze infecties te diagnosticeren.

Bacteriën kunnen in de gewrichtsvloeistof achterblijven, zelfs als artsen de artritis behandelen door gedurende 10 weken intraveneuze hoge doses antibiotica te injecteren. Mensen met zogenaamde niet-infectieuze artrose kunnen een C-reactief eiwit in hun gewrichtsvloeistof hebben, wat wijst op een infectie. Antibiotica op de lange termijn zijn vaak effectief bij het beheersen van de symptomen van reumatoïde artritis, maar antibiotica op de korte termijn zijn meestal niet effectief. Het antibioticum doxycycline kan gewrichtsvernietiging helpen voorkomen door kraakbeen te stabiliseren en bacteriën uit het lichaam te verwijderen.

Dr. Gabe Mirkin is al 25 jaar presentator van talkshows op de radio en meer dan 40 jaar praktiserend arts. Hij is board-gecertificeerd in vier specialiteiten, waaronder sportgeneeskunde. Lees of luister naar honderden fitness- en gezondheidsrapporten.

Post Your Thoughts