Er is een oud Engels gezegde: “Voedsel dat met passie wordt gekookt en met liefde wordt geserveerd, smaakt goddelijk.” Geloof me, het is zelfs vandaag waar! Elke voedselliefhebber (zoals jij en ik) is zich er terdege van bewust dat de ziel van elk goed recept schuilt in de juiste mix van kruiden en verse natuurlijke ingrediënten. Maar we kunnen soms een nog belangrijker ingrediënt missen tijdens het koken van voedsel, en dat vaak de ziel van ons recept bederft. Ja, ik heb het over voedselveiligheid & hygiëne. Men moet heel voorzichtig zijn bij het omgaan met voedsel en het hoogste niveau van hygiëne en voedselveiligheid handhaven in onze keuken en thuis.

Voedselbesmetting kan in elk stadium voorkomen, of het nu gaat om oogsten, verwerken, bereiden, bewaren of transporteren. Door voedsel overgedragen ziekten komen vaak voor als er lage hygiënestandaarden worden gehanteerd. Volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie, wordt elk jaar door voedsel overgedragen ziekten bijna een op de tien mensen ziek. Deze ziekten kunnen vooral bij kinderen dodelijk zijn.

Er zijn een paar basisregels die moeten worden gevolgd bij het omgaan met voedsel:

Schoon: Was handen en oppervlakken vaak.
Afzonderlijk: kruisbesmetting niet.
Koken: kook op de juiste temperatuur.
Koelen: snel in de koelkast zetten.

Schoon: Was handen en oppervlakken vaak.

Men moet zijn handen grondig met zeep wassen alvorens met voedsel in aanraking te komen. Dit elimineert de overdracht van ziektekiemen van uw handen naar het voedsel. Men moet alle groenten en fruit met koud water wassen alvorens ze te gebruiken. Keukentafels en oppervlakken zijn de belangrijkste plaatsen die voedsel kunnen besmetten als ze vuil zijn. Deze plaatsen moeten grondig worden ontsmet, samen met apparatuur die wordt gebruikt voor het bereiden van voedsel.

Als u ziek bent of verkouden bent en griep heeft, moet u koken en omgaan met voedsel vermijden. Als iemand de symptomen van diarree, braken of geelzucht heeft, moet hij of zij wegblijven van de werkplek. En als ze keelpijn en koorts hebben, mogen ze geen voedsel bereiden en serveren. Dit is alarmerend omdat deze mensen mogelijk ziektes hebben kunnen verspreiden onder de mensen die het voedsel consumeren dat hun etablissement serveerde. Martin Bucknavage, specialist op het gebied van voedselveiligheid, zegt: “Door voedsel overgedragen ziekteverwekkers zoals norovirus, hepatitis A en shigella worden vaak door zieke werknemers via het voedsel naar restaurantbezoekers verspreid.” Deze aanbevelingen zijn niet alleen bedoeld voor foodservice of detailhandel, maar ook voor mensen die koken voor hun gezin en voor degenen die in kinderopvang of ouderenzorg werken. Het gebruik van handdesinfecterende middelen en tissuepapier moet in alle leeftijdsgroepen worden aangemoedigd.

Afzonderlijk: kruisbesmetting niet.

Om kruisbesmetting te voorkomen, moet u rauw en gekookt voedsel gescheiden houden tijdens het bewaren en bereiden. Voedsel moet worden bewaard in afgedekte bakjes in de koelkast en rauw vlees en gevogelte op de bodem van de koelkast zetten, zodat de sappen het voedsel op de onderste planken niet besmetten. Leg geen gekookt vlees terug op het bord waarop het rauwe vlees stond.

Koken: kook op de juiste temperatuur.

Als u gevogelte, zeevruchten en vlees eet, moet u voorzichtig zijn tijdens het koken. Ze moeten grondig worden gekookt op de juiste temperatuur voordat ze worden gegeten. Steek ter bevestiging een spies in het midden van het vlees en controleer of er geen roze vlees is. De sappen moeten helder zijn. Dat zijn de tekenen van goed gekookt vlees. Als rauw vlees wordt geconsumeerd, kan dit leiden tot voedselvergiftiging.

In onze keukens worden de afgelopen jaren microgolven gebruikt om voedsel te koken en op te warmen. U kunt uw voedsel bedekken met voedselverpakkingspapier van goede kwaliteit, waardoor het voedsel niet uitdroogt bij het opwarmen. Zorg ervoor dat het opgewarmde voedsel gloeiend heet is en dat er stoom uit komt. Hierdoor heb je het risico op bacteriën en andere ziekteverwekkers geëlimineerd.

Koelen: snel in de koelkast zetten.

Als u uw rauwe voedsel in de koelkast wilt bewaren, wikkel het dan met voedselverpakkingspapier dat het vocht kan absorberen en het druipen van sappen voorkomt en bewaar het op een temperatuur lager dan 5 graden Celsius. U kunt uw gezin thuis helpen beschermen tegen voedselvergiftiging. Koude temperaturen vertragen de groei van ziekteverwekkende bacteriën. Het is dus belangrijk om voedsel snel en goed te koelen. Zet bederfelijk voedsel binnen twee uur in de koelkast.
Gezonde en hygiënische voedingsgewoonten kunnen veel door voedsel overgedragen ziekten voorkomen. Deze gewoonten moeten worden ingeprent in uw dagelijkse levensstijl en moeten ook aan kinderen worden geleerd. Het zijn de kleine stappen die een lange weg gaan en een groot verschil maken in uw holistische welzijn.

Post Your Thoughts